maandag 2 oktober 2017

Even bijpraten........over het Breifestival en Broodje Breien

 Gisteren was voor de 1e keer het breifestival van de Amsterdamse Steek. Je zal denken en/of zeggen: alweer iets over breien........

Maar dit was toch wel wat anders en voor een doelgroep die meer in de diepte wil gaan wat betreft breien. Deze doelgroep wil meer weten over breientechnieken,  achtergronden van het ontstaan van het breien, waarom er welke technieken gebruikt worden , materiaal, verftechnieken etc etc.

Het was een topdag, en wat het meest belangrijke was....... er viel geen onvertogen woord, iedereen was lekker bezig , eten en drinken hoorde bij de toegangsprijs en er was genoeg, tussen de workshops door zaten de mensen aan de bar of waren aan het shoppen. Alles was gemoedelijk........... Dat is heerlijk en ik ben trots dat ik bij zo'n groep hoor!





Ondanks het feit dat ik voor 6 uur mijn bed uit moest, eerst naar Gouda, toen bleek de Schipholtunnel dicht te zijn.....ach wat maakt het uit. Wij waren op tijd en konden vlakbij parkeren. Terug over Utrecht en via Gouda naar Waddinxveen, waar ik dik 12 uur later aankwam. Toen kwam ik de eerste tegen die boos was......en dat was mijn poes! 



Hiernaast staat de afbeelding van de trui die ik ga breien, merino 16 micron met chubut 16 micron. Vandaag komt er niks meer uit mijn handen.........beetje moe want vanmorgen vroeg weer naar Amsterdam, Broodje breien. En , Wesley, de koffie en het broodje waren weer heerlijk!







Het broodje breien ging over de interactie van kleur, deze keer over zwarten en witten en Loret liet foto's zien over gekleurde platen. Zoals gebruikelijk kregen wij alles op de hand-out, diegene die gisteren op het festival geweest waren hadden wat moeite met de concentratie!
Ik zal heel eerlijk zijn en vertellen wat er bij mij is blijven hangen:













Zwart /wit. In strepen , wat doet dat. Wat ligt lekker in het oog. Meteen had ik zoiets van: deze keer geen reeks van Fibonacci...... Wikkelen met 25 draden. Vastplakken en stop alleen een klein stukje vinger in de pot met plak, mooie verdeling maken van zwarten en witten op de wikkel. Daarna gaan breien. Iedere ribbel is 2 naalden en de laatste steek voor de steekmarkeerder kfb gebruiken. Als je goed je best hebt gedaan, heb je 25 ribbels en 50 steken. Maar dit geldt niet voor de Breifestivalbezoekers. 




Daarna maak je een foto van je werk , even onder de scan en een paar keer kopiëren. Dan mogen we gaan knippen en plakken totdat wij een mooi patroon hebben gemaakt.















Kleurvoorbeelden van Loret. Tjeetje wat was ze nog fris en fruitig vanmorgen. 







Aan het einde was dit het resultaat, rechts is van mij. En, ondanks het feit dat ik nog behoorlijk moe was heb ik genoten. Ik ga dit huiswerk heerlijk uitwerken. 










Deze polswarmers, een kleurenstudie , werden gebreid volgens de foto.










Deze laat alleen de rechts gebreide steken zien.


 En op de volgende zitten ook averechtse steken, een soort bohus breien.





  Toen ik thuis kwam ben ik eerst gaan slapen en heb daarna geprobeerd on mijn website een beetje bij te werken. Maar als er iemand mijn garens wil zien en voelen, kom gerust langs want in het echt zijn ze veel mooier. ik ben niet goed in fotograferen.