Vandaag alleen naar Amsterdam, naar de Bakker zonder Naam waar je heerlijke koffie en een heerlijk broodje ''warme geit'' krijgt. Althans dat neem ik altijd, er zijn veel verschillende soorten broodjes te krijgen.
Loret heeft de groep in tweeën gesplitst en dat was een erg goed plan.
Vandaag kregen wij een bolletje wol , handgeverfd in twee kleuren. Iedereen moest een ander aantal steken opzetten. Ik kreeg een briefje met 22 steken en daarna breien maar. Zodoende kregen wij de tijd om ons weekend, het weer, de files en/of overvolle treinen te bespreken.
Na enkele naalden begon Loret te vertellen over het (''langverloop'') verven van garens. De fabrieksgeverfde sokkenwol is geverfd voor een herhaling met rondbreien op 64 steken. Als je hiermee een trui gaat breien is het begrijpelijk dat de kleurverdeling heel anders wordt.
Ze liet ons vele voorbeelden zien, Daarbij kregen wij een lijst met verwijzingen om nog meer gegevens daarover te zien en te lezen. Loret heeft ook een pinterestpagina hierover aangemaakt. Ik weet niet of ik deze gegevens door mag geven. Ik zal dat nog aan haar vragen en de links op mijn blog plaatsen.
Ik ben begonnen met 22 steken en jullie kunnen de streepverdeling zien. Daarna heb ik er 10 steken bij gezet en de strepen worden totaal anders. Bij deel 3 staat er 42 steken op de naald en krijg je een vlakverdeling.
Er is een app over deze effecten. Je voert in hoeveel steken je hebt op je naald en dan geeft een tekening weer hoe je breiwerk eruit gaat zien. Door b.v. een steek meer op te geven maakt hij automatisch de tekening van het kleurverloop dat daarbij hoort.
Wij kregen allemaal nog een tweede knot wol waarmee wij verder konden oefenen. Hiernaast zie je wat ik gedaan heb. De groene stukken heb ik tricot gebreid en de paarse stukken in kantsteek. Weer een heel ander effect.
Dit is nog huiswerk van het broodje breien in maart. De kantsteek uitkleden en er wat anders mee doen en / of combineren.
Ik heb er bruggetjes in gemaakt met een andere kleur, een vakje met een andere kleur en links boven een kabel gecombineerd met een kantsteek.
Als je goed kijkt heb ik ook shashiko gemaakt. Om van het ene blokje naar het andere te gaan heb ik de roze draad mee gebreid ( fair isle methode) en dat geeft een rijgsteek effect.
Omdat ik een financieel meevallertje heb kwam ik met dit thuis. Als je een keer met de garens van Loret Karman gebreid hebt, ben je er helemaal aan verslaafd!
3 opmerkingen:
Leuk om al die verschillende streepjes te zien! Planned pooling is een hele leuke methode om de kleuren in een werkstuk te verdelen!! Een tijd terug heb ik daar ook al op het blog van DayanaKnits over gelezen. Ik zal je de link nog wel eens sturen. Zij had een programma dat de pooling omrekende naar een ruit!! Heel mooi!!.
Groetjes, Nelleke
Wat gaaf. Heb er nu al zin in. Dank voor je duidelijke vooral leuke blog
Wat gaaf. Heb er nu al zin in. Dank voor je duidelijke vooral leuke blog
Een reactie posten