zondag 28 februari 2016

Selvy voor de vluchtelingen kindertjes.

Laatst stond er op facebook een artikel om een SELVY voor de vluchtelingen-kinderen te haken. Nou, daar wil ik natuurlijk aan meewerken.






In tegenstelling tot de organisatie van de Breiboezem reageerde deze organisatie wel meteen en ik kreeg het patroon opgestuurd. Meteen katoen en vulling gekocht..............





Het hoofd en de armen zijn klaar. Vanavond verder haken.

Poes Dotty denk er het hare van en komt lekker bij mij liggen.










Dit heb ik gemaakt voor de meest empatische juf die er bestaat. 


En de ( brei) boom wordt hoe langer hoe dikker...........


Alle parkeerbonnen opgerold en vastgezet met het prachtige garen van Loret Karman. Daarna samen met de bast van een berk opgerold en vastgezet.  

dinsdag 23 februari 2016

Crazy stripes

Het vest dat ik aan het breien ben heet Crazy Stripes. Het is een moeilijk te breien vest met allerlei nieuwe technieken. Maar daarvoor doe ik nu de cursus Haute Couture breien 2. 




Het materiaal is prachtig, de handgeverfde alpaca van Loret Karman. 













Na het breien van allerlei voorbeelden over de German Rows ben ik er dus mee begonnen. Ik ben nu op pashoogte en volgende week donderdag hebben wij de 4e cursusavond.



Oppasbreiwerkje ook klaar klaar. Een paar sokjes voor een peuter van 1 jaar.


vrijdag 19 februari 2016

Haute Couture deel 3

Gisterenavond weer naar Meet and Make in Leiden voor de derde cursusavond. Nou, de heenweg was een heel gedoe waar ik zowat 3 x zo lang over gedaan heb. 

Ik was best teleurgesteld dat het mij niet gelukt was om het vest in het klein te breien. Misschien lukt het mij wel als het vest in het groot klaar is. 

De rest was prima en we hebben heerlijk overlegd hoe problemen op te lossen, welke maat je het beste kunt nemen. Hoe los je maatverschillen op. Waarom doet het ene materiaal hele andere dingen dan een ander materiaal. Te veel om op te noemen.

Gelukkig verliep de terugreis heel vlot. Na een dag oppassen met twee meiden en K3, een totaal uit de hand gelopen heenreis, een inspirerende cursusavond was ik helemaal op. 

Vandaag weer lekker vroeg op en hard gewerkt:






Allereerst de blauwe alpaca gewassen om zeker te zijn dat hij niet afgeeft.



















Daarna het halve vestje en de kraag gewassen. Daarna blocken en laten drogen.











Vanmiddag tijdens de Breierij deze proeflapjes gemaakt over de German Rows.


Ik ben hier wel heel enthousiast over en het is veel gemakkelijker dat die andere soorten. Je ziet de keerpunten nauwelijks ondanks het materiaal en kleur. 
Het rode lapje  =  shetland wol
Het groene lapje = een dubbeldraads wolletje
Het witte lapje = katoen





 De volgende cursusavond moet ik hier een presentatie over geven. Ik heb nog heel dik garen, kan het dus goed voordoen.



Anneke, van de Breierij is met deze steek een trui aan het breien, leuk he!


Ik hoor niks van blogspot waarom er 5 jaar bloggen zijn verdwenen, heeft iemand een idee?



zondag 14 februari 2016

Haute couture breien deel 2 .....vervolg

Sinds de laatste cursusdag erg druk geweest met proeflappen en ............de ''crazy stripes'' op 1/4 grootte te breien. 

Dat wil zeggen dat je aantal steken en de naalden door 4 moet delen. Nou, dat leek mij een leuke opdracht.

Maar .....het patroon van de crazy stripes heeft veel speciale naalden, zowat iedere naald moet je wat anders doen. Ik heb geprobeerd om er een ritme in te zien. Toen ik d.m.v. het uittekenen op papier dacht dat ik het doorhad, ben ik gaan breien. En terug breien. En breien. En terug breien. En weer uitrekenen/uittekenen.

Opeens had ik er schoon genoeg van, ik zat prachtige wol te verpesten en mijn humeur werd er niet beter op. 


 Je kunt al goed zien dat het vest schuin gebreid wordt. Maar tegelijkertijd moet je ook de minderingen maken voor de taille. Als je het patroon volgt is dat best te doen. Maar ik moest alles door 4 delen en dat lukte me niet. Ik ben dus gestopt.









Omdat de halslijn niet klopte ben ik in de kleinste maat een voorbeeld gaan breien en gelukkig ging dit prima. Weer een beetje moed gekregen om het vest te gaan breien. A.s. donderdag de 3 keer ......




Maar ja, ik kan niet zonder een breiprojectje en had alweer een paar ( zelfgebreide ) sokken met gaten weggegooid. Dus naar de lokale winkel en een knotje sokkenwol gekocht. 








Dit weekend was er weer hardschaatsen op de t.v. Ik vind dat leuk om te zien en daar kun je heerlijk bij spinnen en twijnen. Deze streng is ook klaar, ik heb nog 150 gram te gaan voor mijn rode trui!














De map voor mijn procesboek voor het Veelzijdig Collectief vordert ook al aardig en zit nu vastgenaaid. Ik durfde het niet met mijn naaimachine te doen, al die zakken over elkaar werd behoorlijk zwaar werk.

Eind mei is de groepstentoonstelling. Maar daarover later.

zaterdag 6 februari 2016

Het nut van stekenlappen en/of proeflappen, m.a.w. haastige spoed is zelden goed!!!!!!

In de HC1 is mij de noodzaak van een goede proeflap verteld.
Je breit ze met de naalden die je ook voor je werk gebruikt. 
Je breit op dezelfde manier als dat je dat voor je werk doet
Je gebruikt hetzelfde garen als voor je werk.

Waar moet hij aan voldoen:
Elasticiteit
Souplesse
Groot genoeg om aantal steken per 10 c.m te tellen
Groot genoeg om aantal naalden per 10 c.m te tellen
Je mag je vinger er niet door kunnen steken.
Naalddikte aangeven: hele dikte met een gaatje en de kwartjes met een averechtse steek.

Zo dat is theorie............

Waarom is het zo belangrijk? Nou, heel simpel... je kunt je patroon op de juiste manier gebruiken en eventueel aanpassen. In HC1 gebruik je de naalden waardoor je precies het aantal steken per cm krijgt die nodig zijn voor het patroon. Bij HC 2 gebruik je die naalden die mooi zijn voor je garen en pas je je patroon aan.


Afgelopen maandag na het Broodje Breien kreeg ik van Loret een streng alpaca om een proeflap te breien voor mijn vest. Ik ga de Crazy Stripes breien.........hoop ik!

Ik had een dag om dat te doen i.v.m. oppasdag en droogtijd. Dinsdag hard gaan breien en als ik snel moet gaan gebruik ik de Noorse manier bij de rechte naalden. Normaal brei ik net zoals mijn moeder met de draad in mijn rechterhand.
Daarbij heb ik een naaldendikte meter die van geplastificeerd papier is en die is waarschijnlijk door de jaren heen niet meer goed.

Gisteren bij de Breierij ( Boskoopse breiklup) mijn naalddikte op gemeten. Ik heb gebreid met 3 en 3.25 i.p.v. 3.25 en 3.75!
Ik ben daar meteen een nieuwe proeflap gaan maken, nu op de goede manier gebreid! En wat is het resultaat????





Ik heb een proeflap met 26 steken/34 naalden voor het blocken en 25 st/36 nld na het blocken met naalden 3. Exact de steken/naalden verhouding voor het patroon en de mooiste proeflap om te breien!
Ik zal niet vertellen waar mijn andere proeflappen op uit kwamen.






Dat was huiswerkopdracht 1 en volledig geslaagd. Ik kon weer lekker slapen.

Als je goed kijkt kun je zien dat ik aan het einde de short rows geoefend heb.........op de duitse manier. Ha, ha, je moet wel heeeeeeel goed kijken want je ziet het nauwelijks. Wat een mooie en vooral makkelijke manier van short rows.




Afgelopen donderdag zijn we hoofdzakelijk bezig geweest met het bespreken van het huiswerk, de manier waarop je maten opmeet, het gebruik van eventuele sierranden en handig tips daarvoor.









Toen ik de vorige keer bij Ribbels was lag daar een breiboek voor kinderen met op de voorkant een foto van mijn kleindochter. Althans een look-a-like van haar. Zelfs mijn schoondochter zag eigenlijk geen verschil! Ik had meteen een pb naar Annelies van Ribbels gestuurd met de vraag of ze er een voor mij apart wilde houden. Afgelopen donderdag kreeg ik hem van haar, hoefde er niks voor te betalen..........zo lief. 





 Op 6 april ga ik weer stemmen tellen van het referendum en dan kan ik dit handige boekje gaan kopen. 
Ik heb overigens naar Google een e-mail gestuurd over het verdwijnen van 5 jaar bloggen...........nog geen antwoord gehad.


woensdag 3 februari 2016

Broodje breien, Haute Couture breien, Veelzijdig Collectief breien.............

Allereerst ben ik er vandaag achter gekomen dat 5 jaar bloggen helemaal weg is. Dat de foto's weg waren vond ik nog niet zo erg. Ik heb alles nog op mijn laptop staan. Maar dat alle berichten nu ook spoorloos zijn?????????????


Nou ja, gewoon overgaan naar de bezigheden van vandaag en dat waren er heel wat.  Gisteravond moest de proeflap af voor donderdagavond zodat ik hem vanmorgen kon wassen en spannen. Hopelijk is hij morgenochtend droog en kan ik hem in mijn boek doen.



De andere proeflapjes gelabeld en de bijzonderheden op de kaartjes geschreven. De witte wol is een 16 micron merino, zooooooooooo zacht. De rode een 19 micron merino met 20 % polyesther.










Wij moesten ook de proeflap maken over de 16 verschillende manieren van tricot . Ik wilde het meteen in blokvorm zodat het heel overzichtelijk te controleren is. Maar na verschillende pogingen toch maar in de lengte gebreid.










Deze foto is niet scherp, maar ook dit is een voorbeeld van de gewone tricot!













Maandagmorgen was het weer de eerste maandag van de maand, dus BROODJE BREIEN. Loret was de week ervoor op een grote wolbeurs in Florence geweest en zij liet ons de vele stalen zien die zij had meegenomen. Wat een schitterend materiaal. Jaren geleden was het heel in om een glitterdraadje met je werk mee te laten lopen, bij het haken, breien, weven. Maar dat zat niet lekker. Het prikte en voelde hard aan. Ik was er in ieder geval heel gauw klaar mee! Maar, nu is er weer glitterdraad, maar niet meer hard en prikkend, maar zacht.



Wij kregen een lace-patroontje. En dat kan ik niet! Ik word daar altijd helemaal zenuwachtig van en als het niet lukt verdwijnt het in de prullebak. Maandag morgen werd het dus een puinhoop en vandaag in alle rust weer opnieuw begonnen. Ik ben zo trots op het resultaat. Na al die jaren heb ik ook een proeflapje in deze techniek.

Het zijn 3 soorten garens links is tencil van Diversan , later met glitterdraadje. Dan komt merino, 19 micron en ook na een paar naalden een glitterdraadje erbij.



De meest rechtse is scheerwol met 20 % polyesther en eerst met glitter en na een paar naalden zonder glitterdraad.



Oke, daarna mijn boekje van Loret bijgewerkt.

Als het proeflapje droog is kan het erbij geplakt worden en dan 5 weken wachten op de beoordeling. Zou ik deze keer een voldoende krijgen???????



Ik ben ook aan het breien voor het Veelzijdig Collectief, maar dat hou ik nog even geheim. Gaat ook heel langzaam, is zo slecht voor mijn schouder........