maandag 6 september 2021

Vakantie Estland deel 3

 Vandaag ga ik door met maandag 30 augustus

Wij gaan met onze bus naar Obenitsa waar wij Helen ophalen. Zij is voor 2 dagen onze gids in Setomaa.


Dit is een apart gebied dat zowel in Estland als in Rusland ligt. Eerst werd een kerk bezocht, daarna gingen wij naar het kerkhof dat ernaast ligt. Een maal per jaar gaan de mensen daar lunchen en vertellen hun doden alle nieuwtjes, zij zien op deze manier ook hun familie en vrienden.



Hierna gingen wij naar een boerderij waar een jong echtpaar allerlei textielvaardigheden beheersen en wij vilten er zelf een schaapje. De boer maakte zelf teer en bier. Beide hebben wij gezien. 





Onze lunch was vlakbij de begraafplaats en hierna gingen wij naar een mevrouw die ons alles kon vertellen over de klederdracht van deze specifieke streek. 





Het hield niet op want hierna zagen wij nog een kunstenaars echtpaar waar wij een tas bedrukten en een pottenbakker waar ik een schattig poesje kocht. 



Hierna gingen wij naar het Water Park Hotel in Varska en na het eten hebben wij een fles wijn gekocht die wij met veel pret leeg gedronken hebben. 



Gelukkig hoeven wij morgen niet zo vroeg op...........





Dinsdag 31 augustus 


Naar Varska gereden en daar onze Helen weer opgepikt. We gingen naar een gebouw voor de Handcraft en hebben daar een bandje gemaakt. 


Hierna gingen wij naar een echte streekboerderij , daar gaf een boerin ons uitleg en konden wij genieten van hun zang en dans.







We gingen ergens lunchen en dat was zo ontzettend lekker. In een erge mooi boerderij een 3 gangen menu. 



Hierna naar een jongen boerin die ons het kaartweven probeerde te leren. Ik had dat heel lang geleden al eens gedaan , heb thuis naar haar patroon een mooi bandje gemaakt. 

Hierna gingen wij nog naar een zeepmakerij, maar wij waren echt te moe om deze meneer serieus te nemen. Terug naar Varska en lekker eten , daarna weer gezamenlijk aan de wijn!


Woensdag 1 september 

Om 10 uur vertrokken wij uit Varska, het was best een stuk rijden naar Tallinn. Onderweg heb ik mijn koordje afgemaakt. Halverwege konden wij lekker lunchen bij een wegrestaurant. 

In Tallinn kregen wij een rondrit cadeau. Langs allerlei mooie monumenten gereden, bij presidentiele residentie uitgestapt en wandeling gemaakt. 

Bij een ruïne van (volgens mij dominicanen) uitgestapt. Er is een prachtig en indrukwekkend memorial voor de oorlogsslachtoffers onder het Russische regiment er is een plaats waar het songfestival plaat vond/vind. 


Wij dachten dat hij hiermee het gewone songfestival bedoelde, maar het is iets heel anders. Om de vrijheid te vieren hebben ze dat opgericht en toen ze bij de EU kwamen hebben daar meer dan 100.000.000 mensen gezamenlijk gezongen. 

Wij werden naar het LÉrmitage hotel gebracht en gingen 's avonds middeleeuws dineren.



Donderdag 2 september




De laatste dag hadden wij 's morgens een marsepein workshop. Wij gingen een marsepeinen figuur beschilderen.








Ik heb natuurlijk een poes uitgezocht. Na 2 uur lekker friemelen gingen beneden een heerlijke koffie drinken en daarna ging iedereen de stad in.




 




Het is een schitterend stadje met hele leuke winkeltjes waardoor het geld alleen maar je portemonnee uit wil. 






De laatste kerk die ik bezocht heb. Toen kwam het laatste probleem: hoe krijg ik 7.5 kilo in mijn koffertje zodat ik een pond voor mijn handtas over heb.
Dus 3 truitjes aan, telefoon en riem in mijn jaszak en het was gepiept!



               Dit is de buit, lekker he.