zaterdag 6 februari 2016

Het nut van stekenlappen en/of proeflappen, m.a.w. haastige spoed is zelden goed!!!!!!

In de HC1 is mij de noodzaak van een goede proeflap verteld.
Je breit ze met de naalden die je ook voor je werk gebruikt. 
Je breit op dezelfde manier als dat je dat voor je werk doet
Je gebruikt hetzelfde garen als voor je werk.

Waar moet hij aan voldoen:
Elasticiteit
Souplesse
Groot genoeg om aantal steken per 10 c.m te tellen
Groot genoeg om aantal naalden per 10 c.m te tellen
Je mag je vinger er niet door kunnen steken.
Naalddikte aangeven: hele dikte met een gaatje en de kwartjes met een averechtse steek.

Zo dat is theorie............

Waarom is het zo belangrijk? Nou, heel simpel... je kunt je patroon op de juiste manier gebruiken en eventueel aanpassen. In HC1 gebruik je de naalden waardoor je precies het aantal steken per cm krijgt die nodig zijn voor het patroon. Bij HC 2 gebruik je die naalden die mooi zijn voor je garen en pas je je patroon aan.


Afgelopen maandag na het Broodje Breien kreeg ik van Loret een streng alpaca om een proeflap te breien voor mijn vest. Ik ga de Crazy Stripes breien.........hoop ik!

Ik had een dag om dat te doen i.v.m. oppasdag en droogtijd. Dinsdag hard gaan breien en als ik snel moet gaan gebruik ik de Noorse manier bij de rechte naalden. Normaal brei ik net zoals mijn moeder met de draad in mijn rechterhand.
Daarbij heb ik een naaldendikte meter die van geplastificeerd papier is en die is waarschijnlijk door de jaren heen niet meer goed.

Gisteren bij de Breierij ( Boskoopse breiklup) mijn naalddikte op gemeten. Ik heb gebreid met 3 en 3.25 i.p.v. 3.25 en 3.75!
Ik ben daar meteen een nieuwe proeflap gaan maken, nu op de goede manier gebreid! En wat is het resultaat????





Ik heb een proeflap met 26 steken/34 naalden voor het blocken en 25 st/36 nld na het blocken met naalden 3. Exact de steken/naalden verhouding voor het patroon en de mooiste proeflap om te breien!
Ik zal niet vertellen waar mijn andere proeflappen op uit kwamen.






Dat was huiswerkopdracht 1 en volledig geslaagd. Ik kon weer lekker slapen.

Als je goed kijkt kun je zien dat ik aan het einde de short rows geoefend heb.........op de duitse manier. Ha, ha, je moet wel heeeeeeel goed kijken want je ziet het nauwelijks. Wat een mooie en vooral makkelijke manier van short rows.




Afgelopen donderdag zijn we hoofdzakelijk bezig geweest met het bespreken van het huiswerk, de manier waarop je maten opmeet, het gebruik van eventuele sierranden en handig tips daarvoor.









Toen ik de vorige keer bij Ribbels was lag daar een breiboek voor kinderen met op de voorkant een foto van mijn kleindochter. Althans een look-a-like van haar. Zelfs mijn schoondochter zag eigenlijk geen verschil! Ik had meteen een pb naar Annelies van Ribbels gestuurd met de vraag of ze er een voor mij apart wilde houden. Afgelopen donderdag kreeg ik hem van haar, hoefde er niks voor te betalen..........zo lief. 





 Op 6 april ga ik weer stemmen tellen van het referendum en dan kan ik dit handige boekje gaan kopen. 
Ik heb overigens naar Google een e-mail gestuurd over het verdwijnen van 5 jaar bloggen...........nog geen antwoord gehad.