vrijdag 23 februari 2018

TRC in Leiden

Afgelopen zondag was het zover...... in plaats van een rit naar Amsterdam voor de les van Rita, gingen wij naar leiden. 

Op de Hoge Woerd ligt het TRC  ( Textile Research Centre) waar Crystel Brandenburgh ons ging vertellen over de reproductie van DE zijden kous. 

Ongeveer een jaar geleden was er opeens een wrak zichtbaar geworden op de bodem van de Waddenzee. Een plek waar meer wrakken uit de 17e eeuw onder het zand liggen. Goed geconserveerd en onzichtbaar voor plunderaars.

Daarin zat een kist met een zijden jurk en zijden kousen. Beide liggen nu in het Huis van Hilde te Castricum.



Een tijd geleden was er een oproep om mee te helpen om erachter te komen hoe deze kousen gebreid waren met het doel deze te reproduceren zodat iedereen de fabricage kon bewonderen. 



Wij zijn begonnen met proeflapjes.
Iedereen kreeg naalden en een garen. Ik had 3 klosjes geelachtige erg glimmende dunne draadjes. Daarmee zet je een aantal steken op en breien maar. Net zolang je het resultaat hebt van 7 steken per centimeter. Extra brilletje erbij maakt het wat makkelijker.




Het materiaal is echt slecht. Het glimmende laagje ging er snel van af en dan hield je een pluizig draadje over. Het eerste stukje met naald 1 van hya-hya. In het lapje zie je een klein stukje averechtse steek. Vanaf daar heb ik naald 0,7 gebruikt. Dit zijn geen hya-hya's. Nou ja, het zie er niet uit, maar het werd wel 7 steken per centimeter.




Ik had nog zijde liggen, van vroeger. Een nauwelijks getwijnd draadje. Mooie lange vezel, matig glanzend. Gaat niet pluizen als je ermee werkt!

Weer steken opgezet en met naald 0,7. Eerst wennen en hoe hou je de draad vast, al gauw werden het 9 steken per centimeter.





Met het blauw begonnen , met naald 1. En ja hoor, 7 steken per centimeter, goed te breien. Wat ik nooit heb, gebeurt nu wel. Er is een duidelijk verschil met de rechtse en averechtse steek.

Het gele  materiaal komt van de Bart en Francis, ik hoop dat Crystel ook gaat kijken bij www.stoftotverven.nl en www.diversan.nl 




Hopelijk vind zij daar de zijde die ik gebruikt hebt. Breit een stuk fijner!