dinsdag 6 maart 2018

Elisabeth Zimmerman, oftewel Broodje Breien maart 2018

Ik weet niet hoe Loret Karman dat iedere maand weer doet, maar het was weer een heerlijk broodje breien.





In december hebben wij Geesje leren breien, in januari hebben wij het borduren op breiwerk behandeld, in februari zijn wij een HAP voor Geesje gaan breien en deze maand..........






Een trui voor Geesje, naar aanleiding van de ontwerptechnieken van Elisabeth Zimmerman. Elisabeth is een Engelse dame geboren in 1910. Haar meisjesnaam is Lloyd-Jones. Zij ging naar de kunstacademie in Zwitserland en ik denk dat zij daar meneer Zimmerman heeft leren kennen. En zoals het in die tijd hoorde nam je de naam van je man aan als je met hem trouwde.























 Elisabeth was een zeer verdienstelijk breister die banen vrij maakte voor veel technieken, o.a. het ontwerp van een passende trui. Zij gebruikt daar het E.P.S het Elisabeth Percentage System. Je gaat uit van een keynumber van 100% . Dit is de grootste omvang van je bovenlijf. Zij heeft een verdeelsleutel gemaakt om n.a.v jouw gemeten omtrek van b.v. de arm het aantal steken te berekenen. Alle percentages krijg je van Loret. Met nog veel meer informatie en handige berekeningen. Deze techniek van berekenen wordt nu nog steeds gebruikt, menig breister zal dit herkennen in de patronen van bekende ontwerpsters.











Maar alles kun je alleen maar berekenen als je een GOEDE proeflap hebt gebreid. Jullie weten dat ik met een verkeerd gebreide proeflap jaren geleden volkomen de mist in ben gegaan..... neem dus maar van mij aan.... Maak een proeflap en je krijgt zeker een mooi en passend vest.

Wij kregen allemaal weer een prachtige streng handgeverfde garen en konden gaan beginnen met de trui. In dit geval had Loret de proeflap gemaakt, deze gekopieerd zodat wij daarvan de stekenaantallen konden lezen. Een verschrikkelijk goede tip van Esther:  leg een centimeter naast je de werk, niet iedere kopieermachine kopieert op het juiste formaat.








Daarna werd het stil, hardwerkende mensen, gelukkig goed verzorgd door Wesley.














Wij begonnen met een trui voor Geesje, maar je kunt het ook voor een andere pop gebruiken. Ik brei er 2, ook een voor de pop van Keito, Hij ligt hierboven op de foto met het knalgroene jurkje aan.










Natuurlijk zat er bij dit broodje breien weer een hand-out waar alle gegevens op staan, inclusief www-links met allerlei informatie over Elisabeth.














Op de terugweg heerlijk met Ada na zitten praten.  Ik kan iedereen zo aanraden om een keer naar zo'n Broodje breien te gaan........




Wij hadden onze HAP-pen meegenomen en de juf was er zeer tevreden over.









Ik wil in deze blog niet alles vertellen, dat kan Loret veel beter. Het wordt dan allemaal heel logisch en als je al die kennis toepast worden je werkstukken veel mooier. 



Mijn 2 truien krijgen een historisch tintje, maar meer verklap ik nu nog niet.