donderdag 7 juni 2018

Bohus, of Broodje Breien , juni 2018







Nadat ik een keer niet naar het BB kon, afgelopen maandag weer geweest. Deze keer samen met Helen. Wegens omstandigheden kon Ada niet mee, wij hopen allemaal dat ze de volgende keer weer meedoet.











Het was heerlijk weer , we zaten dus buiten.







Het ging deze keer over Bohus. Een paar jaar geleden kregen wij al een voorproefje, deze keer een uitgebreide vorm van deze manier van breien. Het is een heerlijke kleurrijke manir vn breien met een afwisseling van rechte en averechte steken. 









De voorbeelden die wij gingen maken waren plat gebreid. Maar net zoals de vorige keer vond ik dat niet mooi worden, de techniek kwam niet goed tot zijn recht. Ok deze keer heb ik dus in de rondte gebreid. 







Deze 2 voorbeelden zijn van een andere keer dat Loret het Bohus breien behandelde.
























Wij konden weer kiezen uit de garenpakketjes......



















In de ''hand-out'' die wij van Loret kregen stonden voorbeelden van
patronen en de manier zoals je een echte ''bohus-trui'' kunt breien.






Dit zijn de voorbeelden van Loret




























Om met zo'n breiwerk te beginnen had Loret een speciale opzet. De rechte en averecht steken lopen dan door. Of ik het nu fout gedaan heb, weet ik niet, maar ik vond de italian cast-on of tubular cast-on mooier. Dat is alleen zo'n gedoe om op te zetten. Ik heb dat ook gebruikt bij mijn brioche vesten ( Veelzijdig Collectief en een voor Iny Hummelink ) De italian cast-on staat op  de onderste foto.




















Na de opzet begon het breien, heerlijk. Ik hou van kleur en nog meer van kleurig breien. Voor het gemak kon je de teltekening inkleuren zodat het breien wat makkelijker ging. Wij moeten tenslotte en breien en kletsen en koffie drinken en ons broodje warme geit opeten!






















Om af te hechten gebruik ik een zeer rekbare manier van afhechten. Dan gaan ze makkelijk aan en uit. 











Ik ga er straks nog meer maken en dan ga ik de tubular bind-off oefenen en de bind-off van de andere opzet. 
















Na 2 gebreid te hebben zijn de bolletjes op , gelukkig heb ik nog wel restjes.............










Loret vertelde ook dat een mevrouw uit Friesland met een heleboel schapen ieder jaar de geschoren wol meegeeft aan de scheerder. Dit jaar heeft zij het opgestuurd naar Denemarken om het daar te laten spinnen. Zij kreeg vervolgens 80 kilo wol in strengen van 100 gram terug! Dat is 80 x 10 strengen = 800 strengen wol.










 Nou, wij willen die mevrouw wel van wat strengen afhelpen. Op 10 juli heb ik een verfdag geregeld en dan gaan wij ze hier verven. Het hoe en wat zullen jullie ongetwijfeld in een blog kunnen lezen. Willen jullie ook zo'n streng? www.waadfilt.frl en voor 14,95 heb je er ook een. Wij gaan ze verven zodat wij iets kunnen gaan breien volgens de bohus-techniek.