zondag 11 maart 2018

Texel stockings


Afgelopen weekend was de 2-daagse zijden kousen workshop in het Huis van Hilde te Castricum.





Allereerst, wat een mooi museum! Het ligt, zoals het lijkt, ingebed in de duinen. Een gedeelte van het dak is gewoon een duinpan waar je heerlijk kunt zitten.






Maar wij kwamen voor de reconstructie van de kousen. Er was een heel programma gemaakt met delen om te breien en delen die door sprekers gevuld werden. Op zaterdag konden wij beneden de kousen bewonderen. 




Bij binnenkomst kregen wij een hand-out met drie opdrachten erop waar een vraag aan verbonden was.












Wij werden ontvangen door Rob van Eerden die de inleiding verzorgde. Daarna volgde een lezing over de kousen; het onderzoek, de  constructie met het uitdelen van beschikbare patronen en werkomschrijvingen.




In de middag vertelde Rene Lugtigheid over alle vondsten op dit schip. Het waren over de 100 stukken die naar boven zijn gehaald. Het grootste deel in een prachtige staat. 

Tussendoor zaten wij te breien en probeerden wij een antwoord te vinden over de constructie. Er zitten naden in de kous waarvan de breimethode moeilijk te achterhalen is. 

De volgende dag was er eerst een lezing over de wijze hoe alle ontdekkingen zijn boven zijn gebracht. Ik was erg nieuwsgierig hoe de duikers dit hadden gedaan. Het wrak ligt op zo'n 10 meter , waarschijnlijk in zanderige bagger. Het stroomt daar behoorlijk en je kunt een korte tijd duiken als het tij stil valt.  Daarbij heb je dikke pakken aan en moet je van alles en nog wat voelen met handschoenen van 7 mm neopreen! Chapeau voor de duikers dat ze alles zo naar boven hebben gehaald. Niet iedereen kon zich voorstellen in wat voor moeilijke omstandigheden deze mensen te werk moesten gaan.

Daarna vertelde Crystel  ons over andere kousenvondsten in Europa. Op schilderijen kun je ook nog wel van deze kousen zien. Al met al, wel een bron van kennis om achter alle breiproblemen te komen. Gelukkig hebben wij les Rita Huyink van www.deamsterdamsesteek.nl die ons tijdens de cursus al veel over dit soort vondsten verteld had.



Deze dagen werden al onze proeflapjes uitgestald, er waren prachtige exemplaren bij! Iedereen had het bijgevoegde formulier ingevuld. Ook van het materiaal dat ik had meegenomen waren een paar prachtige proeven, maar ik was niet de enige die geen kous met dat materiaal wil breien.






Naar aanleiding van onze breiresultaten werd er regelmatig een show & tell moment ingelast zodat wij de voorstellen al dan niet konden toetsen.







Ik heb nog aan Crystel gevraagd of ze verder onderzoek naar het garen gaat doen, maar zij zal waarschijnlijk voor dat afschuwelijke gele materiaal kiezen. Ik vind dat echt wel jammer en een gemiste kans.