vrijdag 30 maart 2018

Eutropia-pilaar






Eigenlijk was ik van plan om na het blocken die prachtige breirol ook echt als breirol te presenteren. Maar hoe langer hij werd, hoe meer ik andere ideeën kreeg.





Uiteindelijk gekozen voor deze oplossing en omdat ik 2 stukken moest kopen heb ik de rol van Therese Dillmont ook op zo'n buis gedaan.










Om de randen met de pijpjes goed te blocken , heb ik aluminiumfolie gebruikt.


























Ik ben er echt heel blij mee!








maandag 26 maart 2018

Oh, die poppen..........

Jullie kunnen je misschien nog herinneren dat wij bij het Broodje Breien in december een patroon van een pop kregen, genaamd Geesje. Wij moesten testbreien en met ons 4-en ( Ada, Valery, Helen en ik ) zijn wij daar heel intensief mee bezig geweest. 

De volgende Broodjes gingen over de aankleding van deze pop,  een ''hap'' en een trui. 

Afgelopen donderdag kreeg ik een email om het hernieuwde patroon van Geesje door te lezen of er nog fouten in zaten. Ik las dat er veel veranderd was. Dan heeft lezen geen zin, dan moet je hem breien. 





Zo gezegd , zo gedaan....... eerst wol geverfd. Toen deze droog was meteen gaan breien. Het begin zag er veelbelovend uit. 
















De onderpartij is een goede verandering, ik zou nog een accentje voor de knie gegeven hebben.



De taille en de borstenpartij zijn ook goed. Een goed idee om de borsten beter te krijgen.








Maar toen kwam de schoudernaad. Je bent zo druk bezig met breien en uitzoeken en nakijken van het patroon dat ........ ja juist, je vergeet op te vullen.












Dus mensen, het staat nauwelijks vermeld , maar vul tijdig op. En vul goed op. Als je het te laat doet krijg je klonters en kun je er niet meer bij.















De schoudernaad moet je dicht naaien, een oplossing waar ik niet voor kies, maar ja, testen is testen.














Ik heb geprobeerd om de boel nog goed te vullen en ben doorgegaan met breien.

Toen kwam de kin, leuk idee maar hij zit te laag.








Daarna de neus en ogen, bekend patroon! En het hoofd verder afgebreid.












Ik vertel expres niet hoe zij een borsten- en kin oplossing heeft gemaakt, het patroon komt eerdaags in de verkoop en dan kunnen jullie het zelf uit proberen.














Vanmorgen las ik de krant, ik weet niet wat jullie ervan vinden. Maar er zijn mensen wiens hele leven met de hele wereld gedeeld moet worden. Ik heb, nadat ik de haren erop heb gedaan, Geesje 2 om een paal gevouwen en daar een foto van gemaakt. Een broek heeft ze niet aan, dat is alleen maar een gedoe voor meneer............











vrijdag 23 maart 2018

Crazy stripes en andere crazy things




Het was weer vrijdag en dat betekent een breierij. Een breierij bij mij. Al weer een paar jaar en altijd heel gezellig.


Heerlijk kletsen over brei-gerelaterde dingen en mooie gebreide kleding.






Vorige week had ik bij Carla geverfd, zij wil haar huis decoreren leuke handgebreide accessoires. Afgelopen woensdag het restant hier geverfd en dit is het resultaat.


Wat een heerlijke kleurtjes.




Naar aanleiding van een email had ik vandaag ook nog 50 gram licht bruin geverfd. Maar daarover in een later blog meer. 






De cursus met Rita is afgelopen. Afgelopen zondag de laatste keer en wat hebben wij weer een pret gehad. Her was niet alleen een leerzame cursus , maar ook een hele leuke. Hij krijgt gelukkig een vervolg....... daarover ook in een later blog meer........hopelijk veel meer! Dit is mijn ongeblockte breirol!

















Dus door met mij crazy stripes trui, heerlijk om te breien alhoewel je er wel ''bij'' moet blijven. Iedere naald staat beschreven, iedere naald is anders. De verveling slaat niet toe.







woensdag 14 maart 2018

Chubut







Chubut is een soort merino, heerlijk zacht om te spinnen. Lekkere lange vezel. Ik had de 16 micron besteld, daarna geverfd  en verschillende garens mee gesponnen. 











Deze strengen vroegen om een heerlijk winterse trui. Ik had hem in november gebreid en had hem graag aan. Heerlijk zacht over je velletje. Maaaaaaaaar.........


Het ging heel snel ''pillen'' en iedere keer dat ik hem aan had gehad moest ik de plukken eraf halen. 








Een lekker wasbeurtje ging heel moeilijk , heel voorzichtig in de eucalan leggen en dan plat drogen. 



De laatste keer dat ik hem aan had vond ik dat het eigenlijk niet meer toonbaar was en ik heb hem in de wasmachine gestopt. 

Gisteren kwam hij er mooi gevilt uit en dit is wat ik ermee gedaan heb. Op het zitgedeelte de mouwen eronder gedaan, lekker zacht voor zijn billetjes.........









Dit is de oude bekleding, heel liefdevol voor mijn 1e kleinzoon gemaakt.  Mijn dochter is de wereld rond gereisd om alle panda's te zien. 



Mijn oudste kleinzoon is  nu een grote beer en past echt niet meer in deze stoel! En de laatste kleinzoon past er eerdaags weer in. 

dinsdag 13 maart 2018

Even iets anders............



Even iets anders...........



Ik doe mijn best om een paar kilo kwijt te raken en doe daarom alles lopend. Ik heb een stappentellerapp gedownload en wandel samen met mijn maatje rondom Waddinxveen , in allerlei  natuurgebieden waarvan ik het bestaan niet afwist!








Vorige week hadden wij een wandeling in het Gouwe bos. Wij kwamen deze bomen tegen en dachten ......het zal toch niet een bever zijn? A.s. zaterdag gaan wij hem zoeken! 





 Deze prachtige zwam aan een boom.





Mijn maatje ziet en hoort allemaal vogels en weet veel van planten. Ideaal als je uit de stad komt, ik weet niet zoveel van vogels en heb ook geen '' groene vingers "

Het is heerlijk en er wordt heel wat afgekletst.










Ik had breimaatje Carla toegezegd om samen garen te gaan verven. Dit is een merino met polyester. Heerlijk werk , 800 gram in een dag geverfd. Ze denkt nog na over wat andere kleuren.  












De eerste workshopdag van de Texelse Kousen was op de Hoge 
Woerd in leiden in het TRC. Ze hebben daar ook altijd een tentoonstelling.



















 Dit keer ging het over bedrukte postzakken uit de USA. Rondom WO2 was daar een hele hype over geweest. Er was schaarste in alles  dus ook in stof. Op deze manier hadden de mensen nog mooie stoffen voor kleding.














Ik heb inmiddels het huiswerk van de vorige BB ook af. Een trui voor Geesje gecombineerd met een steek uit de Eutropia. Ook het rokje is een steek uit de Eutropia.










Het mooiste eraan is de wol, handgeverfde merino van Europese schapen geverfd door Loret.










Tot besluit nog een krantenartikel in het Noord Hollands Dagblad over het weekend in het Huis van Hilde.




zondag 11 maart 2018

Texel stockings


Afgelopen weekend was de 2-daagse zijden kousen workshop in het Huis van Hilde te Castricum.





Allereerst, wat een mooi museum! Het ligt, zoals het lijkt, ingebed in de duinen. Een gedeelte van het dak is gewoon een duinpan waar je heerlijk kunt zitten.






Maar wij kwamen voor de reconstructie van de kousen. Er was een heel programma gemaakt met delen om te breien en delen die door sprekers gevuld werden. Op zaterdag konden wij beneden de kousen bewonderen. 




Bij binnenkomst kregen wij een hand-out met drie opdrachten erop waar een vraag aan verbonden was.












Wij werden ontvangen door Rob van Eerden die de inleiding verzorgde. Daarna volgde een lezing over de kousen; het onderzoek, de  constructie met het uitdelen van beschikbare patronen en werkomschrijvingen.




In de middag vertelde Rene Lugtigheid over alle vondsten op dit schip. Het waren over de 100 stukken die naar boven zijn gehaald. Het grootste deel in een prachtige staat. 

Tussendoor zaten wij te breien en probeerden wij een antwoord te vinden over de constructie. Er zitten naden in de kous waarvan de breimethode moeilijk te achterhalen is. 

De volgende dag was er eerst een lezing over de wijze hoe alle ontdekkingen zijn boven zijn gebracht. Ik was erg nieuwsgierig hoe de duikers dit hadden gedaan. Het wrak ligt op zo'n 10 meter , waarschijnlijk in zanderige bagger. Het stroomt daar behoorlijk en je kunt een korte tijd duiken als het tij stil valt.  Daarbij heb je dikke pakken aan en moet je van alles en nog wat voelen met handschoenen van 7 mm neopreen! Chapeau voor de duikers dat ze alles zo naar boven hebben gehaald. Niet iedereen kon zich voorstellen in wat voor moeilijke omstandigheden deze mensen te werk moesten gaan.

Daarna vertelde Crystel  ons over andere kousenvondsten in Europa. Op schilderijen kun je ook nog wel van deze kousen zien. Al met al, wel een bron van kennis om achter alle breiproblemen te komen. Gelukkig hebben wij les Rita Huyink van www.deamsterdamsesteek.nl die ons tijdens de cursus al veel over dit soort vondsten verteld had.



Deze dagen werden al onze proeflapjes uitgestald, er waren prachtige exemplaren bij! Iedereen had het bijgevoegde formulier ingevuld. Ook van het materiaal dat ik had meegenomen waren een paar prachtige proeven, maar ik was niet de enige die geen kous met dat materiaal wil breien.






Naar aanleiding van onze breiresultaten werd er regelmatig een show & tell moment ingelast zodat wij de voorstellen al dan niet konden toetsen.







Ik heb nog aan Crystel gevraagd of ze verder onderzoek naar het garen gaat doen, maar zij zal waarschijnlijk voor dat afschuwelijke gele materiaal kiezen. Ik vind dat echt wel jammer en een gemiste kans. 










dinsdag 6 maart 2018

Elisabeth Zimmerman, oftewel Broodje Breien maart 2018

Ik weet niet hoe Loret Karman dat iedere maand weer doet, maar het was weer een heerlijk broodje breien.





In december hebben wij Geesje leren breien, in januari hebben wij het borduren op breiwerk behandeld, in februari zijn wij een HAP voor Geesje gaan breien en deze maand..........






Een trui voor Geesje, naar aanleiding van de ontwerptechnieken van Elisabeth Zimmerman. Elisabeth is een Engelse dame geboren in 1910. Haar meisjesnaam is Lloyd-Jones. Zij ging naar de kunstacademie in Zwitserland en ik denk dat zij daar meneer Zimmerman heeft leren kennen. En zoals het in die tijd hoorde nam je de naam van je man aan als je met hem trouwde.























 Elisabeth was een zeer verdienstelijk breister die banen vrij maakte voor veel technieken, o.a. het ontwerp van een passende trui. Zij gebruikt daar het E.P.S het Elisabeth Percentage System. Je gaat uit van een keynumber van 100% . Dit is de grootste omvang van je bovenlijf. Zij heeft een verdeelsleutel gemaakt om n.a.v jouw gemeten omtrek van b.v. de arm het aantal steken te berekenen. Alle percentages krijg je van Loret. Met nog veel meer informatie en handige berekeningen. Deze techniek van berekenen wordt nu nog steeds gebruikt, menig breister zal dit herkennen in de patronen van bekende ontwerpsters.











Maar alles kun je alleen maar berekenen als je een GOEDE proeflap hebt gebreid. Jullie weten dat ik met een verkeerd gebreide proeflap jaren geleden volkomen de mist in ben gegaan..... neem dus maar van mij aan.... Maak een proeflap en je krijgt zeker een mooi en passend vest.

Wij kregen allemaal weer een prachtige streng handgeverfde garen en konden gaan beginnen met de trui. In dit geval had Loret de proeflap gemaakt, deze gekopieerd zodat wij daarvan de stekenaantallen konden lezen. Een verschrikkelijk goede tip van Esther:  leg een centimeter naast je de werk, niet iedere kopieermachine kopieert op het juiste formaat.








Daarna werd het stil, hardwerkende mensen, gelukkig goed verzorgd door Wesley.














Wij begonnen met een trui voor Geesje, maar je kunt het ook voor een andere pop gebruiken. Ik brei er 2, ook een voor de pop van Keito, Hij ligt hierboven op de foto met het knalgroene jurkje aan.










Natuurlijk zat er bij dit broodje breien weer een hand-out waar alle gegevens op staan, inclusief www-links met allerlei informatie over Elisabeth.














Op de terugweg heerlijk met Ada na zitten praten.  Ik kan iedereen zo aanraden om een keer naar zo'n Broodje breien te gaan........




Wij hadden onze HAP-pen meegenomen en de juf was er zeer tevreden over.









Ik wil in deze blog niet alles vertellen, dat kan Loret veel beter. Het wordt dan allemaal heel logisch en als je al die kennis toepast worden je werkstukken veel mooier. 



Mijn 2 truien krijgen een historisch tintje, maar meer verklap ik nu nog niet.