vrijdag 27 juli 2018

Even een korte blog , het is veel te warm........







Wat zijn wij toch boffers, oh niet iedereen is het er mee eens. 

Maar nu is het warm en zonnig , ik geniet.

's Nachts is een ander verhaal, maar je moet er wat voor over hebben.












Ik wandel echt geen ongeveer 7000 stappen, meestal niet eens de helft. Ik doe niet zoveel, maar het is wel heet. Boven de 30 graden!

Iedere dag planten buiten water geven, binnen krijgen ze ook een extraatje. Gewoon , niet te druk maken......










Dus veel breien. Voor verschillende doeleinden. Maar de nieuwe breirol zit eraan te komen. Morgen een stuk rioolbuis halen en dan passen totdat hij lang genoeg is. 














Moet toch naar de Formido want ik heb een prijs gewonnen.









Ga nog lekker genieten van de warmte en mijn planten verwennen.




vrijdag 20 juli 2018

Geertje uit Zoeterwoude





Nog nooit geblogd over Geertje. Maar Geertje is DE geitenboerderij , gelegen in Zoeterwoude aan de Geerweg. Ik ga er met de schoolvakanties minstens 1 keer naar toe, met mijn meisjes........ 

Ze kunnen daar paardrijden en er worden ook vaak  leuke kinderminiworkshops gegeven. De geitjes kun je een flesje melk geven en aan de grotere geiten kun je brokjes geven. Je mag in de stallen en kunt alle dieren knuffelen. En , niet vergeten, bootje varen en in de speeltuin spelen. 









Deze keer werd er een schaap/paard/konijn/ haas of wat je er ook in zag, gevilt. 

De mevrouw die dit verzorgt is top. Zij legt alles heel goed uit en de kinderen genieten, althans mijn kleinkinderen zeer zeker. 

Je kon op 2 manieren een beestje maken, een door te prikken met een speciale viltpriknaald ( voor de grotere kinderen) en een door tuitenragers te omwikkelen met schapenwol. Zij prikte dit later vast. 

Maar de wol werd eerst door de kaardenmolen gehaald en ieder kind kreeg een ''broodje''.



Wij zijn zeker een uur bezig geweest, oren en ogen kregen nog een apart kleurtje, het moet er tenslotte mooi uit zien. Ik heb wel foto's van het eindresultaat, maar daarop zijn mijn kleindochters duidelijk te zien. Ik plaats geen foto's van mijn kleinkinderen op internet. 

Mijn meisjes waren zo moe van de ochtend , dat ze op de terugweg heerlijk een half uurtje geslapen hebben. 





Deze week ben ik begonnen met de schering draaien voor de algenzijde die ik van Valery heb gekregen. Ik haspel wild , dik 3 meter lang en 12 draden per centimeter. Ik ben op 1/3!










In de avond ben ik begonnen met mijn nieuwe breirol. De steken die ik met de waadfilt-wol gebreid heb, ( zie vorig blog) heb ik nu in dunne merinowol gebreid. Het patroon komt dan veel mooier uit. En deze mooie merino breit veel lekkerder dan die harde Hollandse schapenwol. Ik koop dit in  Duitsland en de prijs is erg aantrekkelijk! 













Van de week kwam ik dit tegeltje weer tegen, gekregen na mijn tentoonstelling in het tegelmuseum. Ik denkt dat ik zo'n reeks ga verven met mijn merino. Eronder staan de materialen om de tegel een kleur te geven. Ik doe dit gewoon met mijn pigmenten van www.stoftotverven.nl en colortex.








zondag 15 juli 2018

Steeking




Mijn vorige post over het verven van Waadfilt-wol heeft nogal wat consequenties gehad, niet alleen wat betreft het aanbod om deze wol te verven maar ook wat betreft het bezoekersaantal! Toch jammer dat er een paar mensen waren die dit soort initiatieven niet op prijs stelden. Gelukkig waren er meer mensen die het initiatief toejuichten.




Vandaag nodigde Frouckje mij uit om de twice-knit-knitting steek uit te komen proberen. Nou, zo'n aanbod neem je natuurlijk altijd aan!













Ik had dan wel geen idee wat het inhield , maar ik wist wel dat Frouckje prachtig en zeer kunstig breiwerk aflevert.










Ik was alleen een beetje in de war ( mag na 2 hersenoperaties en nog wat andere complicaties) en kwam 2 uur te vroeg bij haar. Het gevolg was dat wij samen haar hond Louis hebben uitgelaten en ik de buurt heb gezien. Ik wist niet dat dit bestond in Amsterdam!










Ik ga hier helemaal niet beschrijven wat twice knit knitting is, maar ik wil wel even kwijt dat het een hele mooie en makkelijke manier is om een steekrand te maken. Wat is een ''steekrand"? Dat is het stuk breiwerk dat je doormidden knipt als je je vest/trui/jurk in de rondte hebt gebreid. 
Dan moet je vaak allemaal handelingen doen om de steken niet verloren te laten gaan om de boel netjes af te kunnen werken.
Bij deze methode valt dat allemaal zo mee dat ik erover ga denken om zo'n vest/trui/jurk te gaan breien! 



Er bestaat een sumier boekje over van Lee Gilchrist, en Frouckje heeft deze stekenmethode zo verbouwd dat het , niet alleen een bruikbaar geheel is , maar ook een mooi geheel wordt. Ik schreef dat ik dat niet ga beschrijven, maar eigenlijk kan ik dat ook niet.










Frouckje heeft deze steek goed doordacht en een bruikbare oplossing gevonden voor het "steeken"
Wij waren de proefpersonen om te kijken of alles wat zij vertelde goed overkwam. Zij heeft namelijk verschillende ontwerpen gemaakt met de steken uit de Eutropia . Hou haar in de gaten.

Hiernaast zien jullie het lapje dat doormidden is geknipt , gewoon , hup schaar erin!

De clou is dat zij nog een mooiere methode heeft gevonden!





vrijdag 13 juli 2018

Nog een keer reclame voor de WAADFILT wol

Afgelopen dinsdag kwamen de dames van het broodje Breien 1e uur bij mij om hun streng Waadfilt te komen verven.















Helen kwam als eerste, zij had al vaker hier wol geverfd en na het uitzoeken van de kleuren en het uitleggen van mijn problemen rondom het verven, ging zij aan de slag. 
De poes van de buren houdt alles in de gaten.











Toen zij druk aan het werk was kwamen de andere dames , uit Noord Holland! Ik probeer altijd alles zo te plannen dat iedereen buiten de files kan rijden! Na de koffie-ronde, het in de week zetten van de wol  en het uitzoeken van de kleuren was Helen inmiddels klaar en kon de volgende aan de slag!








Boek, wat ik van Helen heb gekregen.











Wat een productie werd er geleverd.
De verfmethode is eigenlijk heel makkelijk en " recht toe, recht aan" De uitleg is makkelijk, de benodigde producten en apparatuur heeft iedereen meestal in huis en wanneer de stamoplossingen gemaakt zijn  is alleen geduld een vereiste.











Tussendoor nog een kop koffie, een eenvoudige lunch en het showen van mijn product van de Waadfilt,  heerlijk gekletst en dat maakt zo'n dag erg fijn. De dames hadden ook nog kado's voor mij meegenomen, nou, wat wil je nog meer! Van Jacoline en Suze kreeg ik deze spintol, inclusief uitleg!












Jacoline had een verschrikkelijke mooie reeks gemaakt. Gewoon, doen en niet tutteren! Ze was klaar voordat ik er erg in had.








De bovenste zijn de natte strengen, links zijn ze droog en mooi opgerold.

Wat een prachtig setje.


In ieder geval konden de Noord Hollandse dames voor de file weer naar huis en ik hoop dat iedereen blij was met zijn streng. 





Helen postte al op de vrijdag een foto van haar resultaat. Nou, kijk en hier doe je het voor. Een schapenhoudster uit Friesland krijgt een idee om haar wol te laten spinnen in Denemarken, Loret denkt " ik ga haar helpen met de verkoop", want het was eigenlijk wel heel veel. Iemand van het BB denkt , leuk initiatief en doet een voorstel voor haar mede BB. En dan is dit het resultaat.












Ik weet niet wie de schapenboerin is uit Friesland, maar wie weet leest ze dit.














Helen heeft van de restjes een hoes gemaakt voor haar breinaalden in deze steek. Wat een mooi kleurenverloop!














Mijn stuk breirol van de Eutropia is ook klaar en staat naast de andere breirollen!










Omdat ik  een moeilijk deel van de breirol voor het Fries Museum wil gaan breien, moet ik best wel even nadenken hoe dat meisje in de 19e eeuw dat gedaan heeft. Denken gaat het best als je zit te breien, 
ik ben dus begonnen aan mijn volgende breirol!











vrijdag 6 juli 2018

Waadfilt wol


Tijdens het Broodje breien in juni had ik een streng Waadfilt gekocht. Ik heb hem in 8 strengen verdeeld en geverfd. 

Ik had gehoopt dat de wol wat zachter zou worden, helaas is dat niet gebeurd.





De wol verft ook niet zo mooi als een merino, de kleuren worden minder intens , ondanks het feit dat ik bij de ene streng meer pigmenten gebruikt heb en een andere streng meerdere keren geverfd heb.





Ik vond de wol totaal ongeschikt om er een kledingstuk van te maken en omdat ik de hele Eutropia wil breien en nog een stuk rioolbuis had liggen ( restant van de andere breirol ) ben ik verder gegaan met de Eutropia. 










Het is, gelukkig, schitterend weer en ik zit al weken buiten te puzzelen om  de steken van de Friese breirol na te maken en nu ook de steken van de Eutropia te onderzoeken. Van mij mag het nog lang zo blijven. 



De vlindertoer, gladde erwtentoer en nog meer van dit soort namen , hoe kwamen ze er op?












Als het 's avonds wat is afgekoeld, ga ik de polder in en wandelen. De schapen zijn er weer en vanavond kwamen wij een padje tegen die wij een veilige plek hebben gegeven.














dinsdag 3 juli 2018

Mitered squares, of Broodje Breien juli 2018







Daar zaten wij, buiten in de zon weer heerlijk te breien. En ook te kletsen,  natuurlijk.



Wij gingen vierkantjes breien, op zo'n manier dat je ze ook als poetsdoek kunt gebruiken. Het was tenslotte maandagmorgen!





Loret vertelde over het ontstaan, had prachtige boeken bij zich  en ook prachtige voorbeelden.
















Je breit alsmaar recht maar de kneep zit hem in de drie steken die je iedere 2e naald moet minderen. Als je op Ravelry kijkt staan er veel voorbeelden van de mindering en ook veel voorbeelden over kleurgebruik. 











Wij kregen 2 bollen katoen ( het wordt tenslotte een poetslap ) en moesten 103 steken opzetten.











 Ja, echt , 103 steken. Je moest dus 103 steken tellen terwijl iedereen om je heen zit te kletsen. Wat was ik blij met mij half dove oor! In mijn oor dat wel goed hoort fluisterde Loret dat de andere groep er maar 23 hoeft op te zetten. Waarschijnlijk hebben die of schone huizen, of een poetsmevrouw/meneer, of een vreselijke hekel aan poetsen. ( Mag ook alle 3 zijn )












Dit is een voorbeeld van een square waarvan de katoen met verschillende soorten thee is geverfd.






































Wij zijn dus gaan breien en het voordeel van 103 steken is dat je wat langer kunt kletsen voordat je de mindering moet maken en voordat je moet omkeren. Je breit 2 naalden met dezelfde kleur en dan neem je kleur 2. 



















Om de mindering te markeren kregen wij allemaal een mooie stekenmarkeerder.





P.S : Anita uit Belgie had mijn blog gelezen en stuurt een berichtje over het volgende: op 
https://www.ravelry.com/patterns/library/swifty 
staan patronen van poetsdoekjes voor je swiffer. 
Na gebruik gewoon in de wasmachine! 
Ik vind dit zo leuk dat ik het even wil melden.