maandag 2 januari 2017

Broodje Breien januari 2017


Het Broodje Breien staat dit jaar in het teken van stromingen in de kunst. Deze keer kijken wij naar het mengen van kleuren die het dichtst bij de breier ligt.






Natuurlijk komen wij dan terecht bij het pointillisme waarvan van Gogh het bekendste voorbeeld is. 





Bij deze techniek zet de schilder kleuren d.m.v stippen of kleine strepen naast elkaar. Als je dan van een afstand kijkt zorgen je ogen ervoor dat de kleuren zich gaan vermengen. Als weefster heb ik dit vaak uitgeprobeerd door een schering te maken van allerlei naast elkaar liggende kleuren. Wanneer je dan met eenzelfde kleurenpalet gaat inslaan krijg je dit effect ook. De ene keer kreeg je een verrassend prachtig effect, de andere keer verdween de lap zo in de prullenmand.






Hiernaast is een kleurenpalet n.a.v. de Zonnebloemen van Van Gogh. Het blauw springt eruit, maar op het schilderij ziet dat er heel anders uit.













De kleurmenging volgens het pointillisme heet paritive kleurmenging. Wanneer 2 kleuren zich met elkaar vermengen is dit subtractieve kleurmenging. Additieve kleurmenging ontstaat wanneer een kleur wordt vermengd met licht. 












Verder heb je de verzadiging van kleuren wat de diepte van de kleur bepaald en wanneer zwart/grijs wordt toegevoegd ontstaat er een verzadigde vergrijzing.

Oke, wij gingen een kleurencirkel inkleuren Mogen morgen mijn kleindochters doen. Ben benieuwd!







Strengetjes van naast elkaar liggende kleuren.










en strengetjes van complementaire kleuren













Daarna kregen wij een pakketje lacegaren en met drie draden van  kleur 1 ( navalo getwijnd tijdens het breien) gingen wij over naar drie draden in kleur 2. Dat doe je door na verloop van een paar naalden een draad te vervangen door kleur 2 , dit herhaal je nog een keer. 

De resultaten zijn verrassend, het ligt echt aan de combinatie van kleuren hoe het eruit gaat zien. 
Gebruik je complementaire kleuren, kleuren die in de cirkel naast elkaar liggen of  een licht/donker combinatie. Koude/warme kleuren etc. 
Ieder proeflapje geeft een ander uiterlijk.






















Wij gebruikten de gerstekorrel, maar het kan ook heel mooi worden met de slipstitch. 







Loret had een heleboel kleurtjes bij zich zodat wij zelf kleine strengetjes konden maken.



















Dit is mijn proeflapje 











en dit pakketje? Dat is een kadootje voor iemand die misschien volgende maand meegaat. Dan gaat Loret over de grens en heeft zij een franse deelnemer.........

















Geen opmerkingen: