maandag 7 oktober 2019

Broodje breien 7 oktober 2019 Linnen

Vandaag weer naar het broodje breien in Amsterdam. En het was weer van ouds. 







Dit keer ging het over linnen garen. Eigenlijk is linnen garen niet om mee te breien. Het zakt uit omdat de draad te glad is. ( in weeftermen: de draad heeft geen handjes) Het is hard en wordt pas zachter bij veelvuldig gebruik en veelvuldig plooien en verfrommelen. Het is niet rekbaar zoals bij een breidraad en voegt zich niet om de omringende draad.











Maar ja, vroeger, ja  echt heel vroeger werden er de breirollen mee gebreid. Voornaamste reden was de prijs. Linnen was niet zo duur als wol en de steek kwam bij een goede breister wel mooi naar voren. Deze breirollen werden op naald 1.5 of dunner gebreid.
( P.S. Het TRC in Leiden heeft momenteel een tentoonstelling waar een prachtige in linnen nagebreide breilap ligt. Natuurlijk gemaakt door Rita Huyink)










Wij gingen er ook mee breien, Ik ben met mijn lapje begonnen met met 2.5 en dat heb ik laten oplopen naar 3.5 
Ernestine dacht, kom ik neem een dikkere naald als de anderen en op 5 of 6 heeft zij de draad verwerkt en het was het mooiste! Rechts onder ligt haar lapje!
















Omdat de draad niet goed uitgebalanceerd is kun je er geen tricot mee breien. Dit geeft een scheef geheel.
( bovenste lapje)






Loret heeft proefjes gemaakt en wat zal Missoni hier blij mee zijn. Het onderste lapje is gewoon 10 steken recht en 10 steken averecht, dan is de draad  in balans! 
Ik ga nog even kijken op mijn "16 x tricotsteek lap " Daar wordt een gedeelte helemaal scheef. Dat kun je misschien gebruiken om de scheefgroei van deze linnendraad in balans te brengen.











Ik heb een streng gekocht, een aqua-kleur. Ik ga er een proef mee maken voor een HAP. Een vierkant stuk weven en dan de rand er om heen breien. Ben heel benieuwd. Met linnen weven heb ik vaak gedaan, vooral een ''schijn-damast'' geeft mooie  tafelkleden.














Linnen heeft dan weer wel het nadeel  dat wanneer er iets roods geknoeid wordt ( ha,ha, b.v. een glas wijn dat omvalt) dat je dat er moeilijk uit krijgt.








Dit onderzoek krijgt nog een staart en daar zal in de toekomst nog wel een blog over komen.

Geen opmerkingen: