vrijdag 23 februari 2018

TRC in Leiden

Afgelopen zondag was het zover...... in plaats van een rit naar Amsterdam voor de les van Rita, gingen wij naar leiden. 

Op de Hoge Woerd ligt het TRC  ( Textile Research Centre) waar Crystel Brandenburgh ons ging vertellen over de reproductie van DE zijden kous. 

Ongeveer een jaar geleden was er opeens een wrak zichtbaar geworden op de bodem van de Waddenzee. Een plek waar meer wrakken uit de 17e eeuw onder het zand liggen. Goed geconserveerd en onzichtbaar voor plunderaars.

Daarin zat een kist met een zijden jurk en zijden kousen. Beide liggen nu in het Huis van Hilde te Castricum.



Een tijd geleden was er een oproep om mee te helpen om erachter te komen hoe deze kousen gebreid waren met het doel deze te reproduceren zodat iedereen de fabricage kon bewonderen. 



Wij zijn begonnen met proeflapjes.
Iedereen kreeg naalden en een garen. Ik had 3 klosjes geelachtige erg glimmende dunne draadjes. Daarmee zet je een aantal steken op en breien maar. Net zolang je het resultaat hebt van 7 steken per centimeter. Extra brilletje erbij maakt het wat makkelijker.




Het materiaal is echt slecht. Het glimmende laagje ging er snel van af en dan hield je een pluizig draadje over. Het eerste stukje met naald 1 van hya-hya. In het lapje zie je een klein stukje averechtse steek. Vanaf daar heb ik naald 0,7 gebruikt. Dit zijn geen hya-hya's. Nou ja, het zie er niet uit, maar het werd wel 7 steken per centimeter.




Ik had nog zijde liggen, van vroeger. Een nauwelijks getwijnd draadje. Mooie lange vezel, matig glanzend. Gaat niet pluizen als je ermee werkt!

Weer steken opgezet en met naald 0,7. Eerst wennen en hoe hou je de draad vast, al gauw werden het 9 steken per centimeter.





Met het blauw begonnen , met naald 1. En ja hoor, 7 steken per centimeter, goed te breien. Wat ik nooit heb, gebeurt nu wel. Er is een duidelijk verschil met de rechtse en averechtse steek.

Het gele  materiaal komt van de Bart en Francis, ik hoop dat Crystel ook gaat kijken bij www.stoftotverven.nl en www.diversan.nl 




Hopelijk vind zij daar de zijde die ik gebruikt hebt. Breit een stuk fijner! 

vrijdag 16 februari 2018

Doll van Keito







Zoals jullie gemerkt hebben vonden wij de pop Geesje wat slungerig en niet zo vrouwelijk. Wij houden van een beetje vol en wat spekrolletjes. 


Bij de cursus in het Scheepvaartmuseum had Loret een pop bij zich die helemaal aan die voorwaarden voldeed, Rita Huyink had hem gebreid. 

Nu, die pop wilde ik ook breien. 






En ook weer een uitdaging omdat zij van kruin naar teen wordt gebreid. 



Rita had verteld dat het een gratis patroon van Ravelry was, ach ja, als Nederlandse heb ik dat natuurlijk meteen gedownload.

Maar ik ben het ook gaan breien en wat een ontzettend goed patroon. Alles staat naald voor naald beschreven. Zelfs de benen en de armen zodat je zeker weet dat je het spiegelbeeld krijgt. Dat zouden alle designers moeten doen........

 Als je haar ook wilt breien, kijk op Ravelry bij Doll of Keito en ze komt zo aanlopen......





Deze week ook bezig geweest met zoeken op internet, voor mijn volgende breirol wil ik Bleu-face- Leicester zonder polyester. Ik heb er een gevonden, maar dan moet ik 5 kilo bestellen en wat moet ik met 50 strengen ?????????? Wie dus geïnteresseerd is , geef mij een seintje. Je kunt het hier wel krijgen met nylon en dat wil ik niet. Dus verder met de breirol van de patronen uit de Eutropia. 


vrijdag 9 februari 2018

Broodje breien februari 2018 , de Hap


Wat is een Hap?


Nee, ik bedoel niet de huisartsenpost, geen beetje eten etc, etc. Nee, wat ik bedoel is een sjaal of stola waarvan de oorsprong ligt op de Shetland eilanden.








Wij hebben in december Geesje gebreid, in januari het borduren van het gezicht geoefend en nu een hap.






Loret liet voorbeelden zien over het ontstaan van deze sjaal. vertelde over de gebruikte wolsoorten, over de firma Jameson, over het klimaat op deze eilanden en de wind.
Een bezoek aan deze eilanden staat hoog op mijn verlanglijst!











Een hap is een in het vierkant gebreide lap waar je later de steken aan de zijkanten opneemt en er dan een kanten rand aan breit. Je maakt dus ook eerst een omslag voordat je de naald gaat breien.
Ada en ik luisteren en breien tegelijk, ......... je kom het later zien aan de rand!








Ze dragen deze sjaal dubbel met een mooie versiering om hem vast te zetten. Loret heeft een patroon gemaakt en wij gaan proefbreien.
Loret : voor de rand heb ik een steek moeten smokkelen verder kwam het patroon helemaal uit!










Wij gingen dus een vierkant breien. Op de foto hiernaast zie je dat de rand niet mooi is geworden. Ik heb het dus uitgehaald en ben overnieuw begonnen. Meteen een iets dunnere naald genomen, het werd wel erg los.













De randen zijn nu wel goed en ik heb al de lusjes opgenomen en ben in het vierkant 6 ribbels gaan breien in 3 kleuren.















Daarna 8 steken opgezet met een tijdelijke opzet en het kanten randje gaan breien.










In mijn vorige blog kunnen jullie lezen over www.aroha.com.  Al deze basis sjaals kun je gebruiken voor deze manier van sjaals breien. 










Je kunt allerlei kastrandjes gebruiken uit oude breiboeken. Je kunt ze ook zelf ontwerpen met stitchfiddle. 














Bij de patronen van Ahora heb je altijd een rand waar de steken nog op je naald staan. Dat geeft een mooi effect, zeker als je het moeilijk vind om steken op te nemen.





Het is erg leuk om te doen en mijn graatmagere Geesje heeft het nu niet koud meer.




Hiernaast ligt de variant van Loret.






zondag 4 februari 2018

Handwerkjuffen zoals wij ze niet meer kennen.........


Vanmorgen naar de Amsterdamse Steek voor de cursus Historisch Breien.

Deze keer hadden wij 2 gast-docenten, een van 83 en een van 25.



De tante van een klasgenoot , Jennie Voskuil, kwam ons vertellen over haar handwerkakte die zij gevolgd had en zij had alle proeven bij zich. Zij heeft akte K ( nuttig ) en U ( fraai ) gedaan.Wat een weelde  om haar haar proeven te kunnen  zien.


Deze sokjes zijn gebreid naar aanleiding van de geboorte van prins Albert van Monaco, Grace Kelly had heel revolutionair geel als '' babykleur '' gekozen. 







Jennie vertelde ons over haar opleiding en hoe zij ertoe gekomen was. Wij gingen terug in de tijd waarin " zuinigheid en vlijt " hoog in het vaandel stond. Vooral die tijd waarin de schaarste van materialen ervoor zorgde dat iedereen heel creatief om moest gaan met garens en lappen. 




Dit zijn allemaal steken proeven, op de kaartjes staat precies wat zij gedaan heeft.





Een kruikenzak en ''inktlappen'' om de kroontjespen af te kunnen vegen.


Jennie vertelde dat zij geluk had gehad op te groeien in een gezin waarin de textiele handvaardigheid ruimschoots aanwezig was. Wat een verschil met nu.





Delen van sokken, vooral de boordjes zijn zo mooi. 


Ik kom zelf ook uit een "textiel-gezin". Tante kwam 1 x per week naaien en verstellen. Mijn moeder zat in haar vrije tijd  te breien. Later kon zij zich het permitteren om te borduren, dat was namelijk luxe. 

Mijn opa was kleermaker, mijn oma hielp hem altijd. 










De tenen en hielen van de sokken













Maar Jennie liet zien hoe zij alle proeven gemaakt had. Hoe sumier  de opdrachten waren en zij zelf alles moest uitzoeken. Nu hebben alle breisteken mooie namen en staat alles op internet, toen zochten zij zelf alles uit. 











Zij moest ook experimenteren met kleuren. Sommige werken lijken op de bohusmethode. 














Ook het stopwerk, alles met een precisie waar je erg goede ogen voor moest hebben.








Stopwerk van gebreide werk en stopwerk van hele fijne geweven stoffen. 



























Dit is een proeflap van Jennie en van de moeder van Rita.















Ik sla een belangrijk deel over want voordat Jennie begon vertelde Rita over haar verzameling, grotendeels gemaakt door haar moeder. Prachtig werk, wat een geduld. Ik word altijd heel rustig van breien en borduren. Ik hoop dat deze maaksters datzelfde gevoel kregen.






Aan het einde kreeg Nienke Jelles het woord en wij kregen stoples. Voor uit pure noodzaak ontstaan, zij vond dat haar sokken te snel sleten en gaten vertoonden. Je kunt stoppen en stoppen, Nienkes manier is niet alleen mooi maar ook heel doelmatig. 












Wij gingen zelf aan de slag, ik vind mijn resultaat niet passen bij al dit moois............

















En dit was nog niet alles...... een tijdje geleden had ik vlas gesponnen en dat verloot onder mijn medecursisten. Margreet had gewonnen en ik kreeg daarom dit boek van haar. 











Wat een ochtend, wat een bofkont, wat een heerlijkheid dat ik dat allemaal mag aanhoren. 






















zaterdag 3 februari 2018

Van alles wat

 Mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld, maar gelukkig heb ik door het weven nog wel wat in voorraad.


Deze week dus weer genoeg gedaan ...........














Geesje heeft een jurk gekregen en ik heb nu een patroon van een prachtige pop. Die komt volgende week aan de beurt.


















Verder gaf www.ahora.com weer challenge. Deze keer over de basis sjaal.









5 dagen lang een mini patroon waar jezelf een rand omheen kunt verzinnen.


De ronde hiernaast heeft een ander patroon, ik kreeg het niet geblockt en heb dus een gaatjes toer toegevoegd.















Deze week ook weer gewerkt aan de breirol met de steken uit de Eutropia. Zijn ze niet prachtig?

Mijn wol is weer op, ik hoop dat Loret het morgen meeneemt.




Vanmiddag nog 2 boeken opgehaald die ik via marktplaats heb gekocht. Het rechterboek heeft echt zo'n vale kaft en komt van voor WO2. Allemaal schitterende werken staan erin.
















Het boekje rechts gaat over haken. Ook zo lekker oud. Heb ik gekocht als ruilobject. Wie wil? Ik wil het ruilen tegen een breiboek van voor WO2.